..

..
" Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan dan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi yang indah. "

Wednesday, September 25, 2013

Insurans

Dulu aku pikir, insurans ni xpenting pun. Yerlah byr mahal-mahal tiap2 bulan tuk apa. Pastu slalu plak dgr, dh amik insuran byr bulan-bulan, bile nk claim pyh sungguh la nk dpt.

Bila dh kawin, hubby decide amik insurans. Sbb nye dulu kami masing-masing company sediakan insurans. Ni bile dh keje dgn kempeni kecik2 ni, kene la amik insurans sdri. Secara kebetulan plak, ade kenal rapat dengan ahli insurans. Ikotkan, aku still lg malas nk amik....tp hubby amikkan jgk tuk aku. Xpe le, dia nk bayorkan.

Nak dijadikan cerita pulaks, aku mgandung anak yg 1st. Waktu usia kandungan aku 6bulan. Tibe-tibe hubby suh sign form register insurans tuk baby. Tkejut kejap aku, aiii...baby xkeluar lg, dh amik insuran. Aku melenting jgk la, sbb rsnye mcm xbbaloi je byr rm200 tiap-tiap bln tp baby nye xkeluar lg. Yerlah anak 1st plak tu, byk bende nk kene beli nk kene ready. Nak-nak bile kami decide, aku bsalin swasta. Kompom2 kene ade simpanan kan. Hubby aku bdegil gak, dia kate ade kebaikan amik insurans event bby still dlm perut. Still byk bende yg insuran bley cover. Oklah fine,

 Mebi nk bg pgajaran kat aku....spi lah aku selamat bsalin. Insurans baby tu xsempat kami submit. Salah 1 sbb nye, register form yg memerlukan tandatangan & report dr doctor yg cekup aku tiap2 bulan 2x expired, pihak insurans xnak terima. Report tu cume valid 2week, lebih dari itu..insurans anggap report tu dh expired.


Spi la jd kisah, aku masih dlm pantang. Auni dlm umo 25-30ari gitu. Tibe-tibe kene admit hospital. Sbb tsedak susu. Kisahnye, dlm pukul 12mlm gitu, aku bg Auni nyusu mcm biasa. (pki botol, sbb wkt tu susu bdn aku mmg kering sgt2) Bile dh abis nyusu tu, mmg aku sedawakan dia spi btl2 kuar bunyi la. Then ak baringkan dia, sbb dia pun dh lelap time tu. Aku pun baring sebelah dia, men mesg jap dgn hubby. Dlm 10minit mcm tu, tibe2 aku dengar auni batuk, mcm tsedak gitu. Aku cepat2 angkat dia, tlentangkan dia. & yes ini kesilapan aku. Mebi sbb panik, aku terus tepuk2 blkg dada dia. (yg sepatutnye aku cume perlu gosok) Secara tak lgsg bdk tu tgh kenyang teruslah muntah susu  kuar dari mulut & idung dia. Tibe-tibe dia meraung kuat sgt. Lg la aku panik, nak-nak bile tgk susu yg keluar dari idung tu. Kelam kabut la aku , mak aku dan secara kebetulan kakak aku pun ada. Kakak aku try sedut susu dr idung Auni. Konon nye takot auni xblh nk bnafas. Aku call hubby, & hubby suh terus bwk g spital.  Waktu tu aku mmg xblh nk pk dgn tenang, wpun Auni dh ok wkt tu. Respon smua ok, dlm kete nk kuar simpang. Mak tya aku, nk g spital changkat melintang jgk ke or nk terus g tpt aku bsalin je. Tanpa pk pjg aku terus ckp, g spital changkat melintang je la. Sbb dlm pikiran aku , depa mebi juz nk check je. Masuk wad kecemasan smua, semua duk kerumun Auni mcm dia tgh teruk. Drg bkk bj Auni, cek dada, cek perut, amik mesin ape nth tuk cek oksigen plak. Auni dh stat merengek sbb sejuk & mungkin jgk ngantuk. Drg cucuk tgn dia tuk masuk kan air. Bile dia pandang mate aku, mcm dia ckp " knp mummy, auni ok je...nape bwk auni kt cni"  -------uwaaaa taip entry ni meleleh ayo mate eh.

Ok sambung blk, then doc mlm tu ckp. Kite kene tahan dia, tuk pantau same ade dia ok or tak. Aku ckp, anak sy ok, kenapa nk kene tahan plak. respon dia smua ok kan. Drg tetap jgk nk tahan dia. Oklah, dengan harapan esok dh boleh kuar. Hubby sampai dlm kul 3am mcm tu. nsb bleh temankan dlm wad. Tp paling aku tak tahan, drg mintak aku puasa kan Auni stat dr dia msk wad. Mental x korang rase, bdk br 25-30ari gitu di suhnye pose. Sedikit susu pun drg xbg aku kasi Auni. Dengan alasan, takot Auni tsedak lg. Bile auni melalak nk susu mlm tu, aku cume mampu suapkan dia puting kosong je & tepuk2 dia suh dia tido. Bile dh pg, laju-laju aku tya nurse kat situ...boleh tak sy susukan anak sy. Still jgk drg kate xblh, tggu lepas doc cek.Dlm kul 10-11am gitu doc dtg untuk cek keadaan Auni. Mula-mula sorang doc cek, pastu dia pgl plak nurse2 kt situ tuk tgk perut auni. wkt ni juz tgk je perut auni ok. Ade 3org nurse, smua angguk pe yg doctor tu ckp. Pastu tanpa ckp pe2 ngn aku n hubby, doc tu terus blah gitu je. Bile aku tya nurse, dia kate doc tgh decide nk antakan Auni ke spital manjung plak. Tuk x-ray paru-paru Auni kononnye TAKUT ade susu yg termasuk ke paru-paru dia. So nurse yakinkan kami, yg auni cuma x-ray je kat sane. Aku ngn auni dihantar naik ambulan tghari tu. dlm mase yg same Auni still dlm keadaan bpose.

Sampai manjung, nurse bwk kami terus g x-ray...wkt tu aku cume pk cepat la smua ni abis. Aku nk susukan auni. Sian dia lapar, dr mlm berpose. Dh dpt result x-ray, kami dipanggil tuk jumpe doc. Hubby tya tentang result x-ray. Dia kate result x-ray tak bape jelas, nampak mcm tak ada pe-pe dlm paru-paru dia. Nampak ok je. Tp kami TAKUT ade susu msk dlm paru-paru dia. Jd kami tpaksa tahan dia tuk masukkan ubat antibiotik. Sekali lg kami diberi jawapan dgn perkataan TAKUT. (senyum, pandai doc buat kptsn) wkt ni dh mintak nk transferkan auni ke ipoh tpt auni bsalin. tp drg xkasik...dgn alasan ipoh xnak trima. Sbb dh jadi kes dorang.

So bermula la. ari pertama dlm wad. kami ditempatkan di wad bsalin pra-matang. Auni diletakkan dlm bilik pemerhatian (yg aku rs perhatian dtg time pg & ptg je (doc round cek pesakit)...selebihnyer 24hrs aku yg bg perhatian kt dia. xperlah demi anak...ku gagahkan jua. Wpun ati sedih tgk tgn anak bdarah2 sbb drip air kt tgn kejap2 tcabut...sbb drg gam dgn soletip putih tu je kan.  Waktu ni aku mmg lgsg xtaw yg kami kene tahan selama 5ari kt situ tuk abiskan antibiotik dia. Aku cume taw, wkt hari kedua...bile aku tya nurse yg dtg cucukkan Auni antibiotik, tu pun sbb aku tya. Seyes waktu tu aku rase myesal giler, sgt myesal. Event ko buat tuk kebaikan anak aku, boleh kot bg aku penerangan, terangkan satu persatu pe mslh anak aku. Knp bile aku tya, krg jwp acuh tak acuh. Bile laki aku tya macam-macam asyik-asyik bagi alasan TAKUT, segala keputusan korang buat atas alasan TAKUT! pastu doctor2 pelatih sebuk serang aku mcm-mcm soalan, ulang soalan yg sama. bile aku tya balik, kate nti doc senior akan terangkan. Aku bkn nk kondem, tp tlglah bg keputusan, bg jawapan yg memuaskan hati pesakit korang. Bgtaw knp drg kene tahan, apa fungsi ubat yg diberi. Susah sgt ke.

Ari ke-3, aku ngn hubby mmg dh xboleh tahan sgt. Aku kol mcik aku yg keje tpt aku bsalin ritu. Tya dia knp xbleh. Tkejut plak kami laki bini bile dia kate boleh je. Xde masalah pun, cume mebi kalu transfer, pe2 risiko ditanggung oleh kami laki bini. Teruslah hubby aku, tegaskan jgk kt doc nk transfer jgk Auni ke ipoh. Mule-mule dia xkasi jgk, siap bg ceramah plak , kate bt pe mbazir..abiskan je antibiotik dia kat cni. Pastu dh blh kuar. Waaaaaa....ko mmg bikin laki gue panas taw. Hubby aku cume jwp..."sy mintak duit awk ke...x kan?....... so dlm 1/2jam drg prepair kan smua doc tuk transferkan auni ke ipoh. Aku mtk smua dokumen yg bkaitan. Alih-alih drg kasik aku buku cek-up auni dgn surat tuk transfer, surat tgg risiko. Aku tya mane x-ray dia, bg la skali. Nurse tu kate, doc xkasik. aku tya lg, kate TAKUT anak sy de jangkitan kt paru-paru. Jd bglah sy x-ray tu. Sure la doc kt sane nk tgk kan. Nurse panggil doc, then doc kate....klu kt sane(ipoh) ade x-ray. cube mtk x-ray lg skali. Sbb x-ray kt kami ni xjelas. Pe lg yg aku mampu buat, geleng kepala jerlah depan doc tu. Sebal,kesal,keciwa, marah smua mmg ade time tu. Ko bt anak aku mcm brg experimen, ini je yg aku dpt.

Sampai kt spital ipoh, doc pakar kanak-kanak spital tu  mintak aku all dokumen Auni. Aku kasi, then dia tya..mane x-ray nye. Aku jwp, x-ray ade tp drg xkasik...drg kate xjelas. Klu kt cni ade x-ray , drg suh x-ray lg skali. Tdiam terus doctor tu. Tibe-tibe doc tu plak yg geleng kepala, mcm ne drg bley decide mskkan antibiotik kt ur bby sedangkan x-ray tak jelas. Aku jwp, sbb drg kate drg TAKUT ade infection kt paru-paru. Tu yg mskkan terus antibiotik tu. Terdiam lg doc tu, then dia tya aku mcm ne kisah kejadian nye. Bercerita lg aku kan, len kali aku rekod senang skit.

Admit ptg tu kt spital ipoh, lega skit aku. Auni dlm keadaan tenang, dia bleh rest dgn aman (sbb kt sane dia duk dlm blk bby, srg melalak..dia pun ikot melalak..huhuhu) kt ipoh dia dlm blk ngn aku, so dia & aku dpt rest same-same. Paling tsentuh hati, bile drip air anak aku tuk mskkan ubat..balut cantik je kt tgn. Xde nk tcabut je ke pe ke. dia pun npk selesa. 3ari weh, anak aku xmandi. Msk spital ipoh, nurse mandikan wangi-wangi anak aku. hihihihi....berbaloi la byr rm800/2ari.

Bagi aku. ini pgalaman aku. Pengalaman yg mungkin tak sama dengan org len. Pengalaman yg bt aku trauma, bila anak sakit. Bile anak kene admit. Btol-btol sedarkan aku, selagi kita boleh bg yang tbaik tuk anak, tak salah kot berkorban sedikit wang ringgit. Dalam masa yang same sedarkan aku jgk, insuran tu sebenarnye adalah bende yg amat penting. Kita sebagai mak ayah jgk, kene rajin-rajin membaca ttg kesihatan, tentang hospital, klinik. Jd ibu bapa yg tegas dgn soalan, jgn tlalu ikotkan sgt procedure spital yg kdg2 kite xtaw pun ape dia. Tp kite pki ikot jeeeee. Jgn jd mcm aku, dh kene baru nk nyesal. Alhamdulillah...untuk 2nd baby...aku & hubby dh prepair siap2 insurans tuk dia. Lega :)




1) PRU CLINIC CARE - Insurans cover 1.5k setahun, boleh guna kat mane-mane clinic yg ade prudential. So klu anak demam ke, seseme ke, batuk ke,....juz tunjuk je kad ni. Xpyh byr pe2. Klu cek-up monthly, itu tidak di cover yer. Byr sdri.hihihih....

2) PRU FLEXI MED - yg ni diguna pki kirenye anak kene admit.

Dlm mase yg same insuran ni ade tabungan jgk taw.











No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...