..

..
" Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan dan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi yang indah. "

Tuesday, March 4, 2014

DuoShutter Photography


Ok, lupe plk nk pomot lg 1 bende kt uolls ni. Actually, klu sape2 perasan...gbr2 cantik yg slalu aku upload ni. Di ambil oleh photographer ye. Stat dari gbr maternity shoot spi la skrg. Drg ni mmg photographer tetap kami. Actually depa ni BFF hubby iolls. Tp jgn igt kami amik free ok. Kami still jgk byr, drg bt bisnes kami support habis2an gituu.... Gambar2 yg drg shoot pun sgt la puas ati ok.  Wpun dr zaman auni. hehehe... Klu ikotkan aku ni sgt cerewet bab gbr ok, sbb bg aku gbr je kenangan yg aku ade utk simpan. So mmg aku sanggup bhabis mahal skit klu hasilnya mmg memuaskan ati aku. Tp dgn dorang ni, dh la murah....hasil kerja plak superbbbbb....


Maternity Shoot 
Cameron Highlands









Kenduri Naik Buai Auni Qaisara
Taman Maju Sri Iskandar


Kredit to Buai C Manja









So klu bminat...boleh la contact2 depa ye.. Xpun add laju2 dkt Fb drg ni  DuoShutter Photography

Auni 1st Birthday Celebration

17 November 2012

Lahirnya puteri kami yang sulung. Nur Auni Qaisara Bt Muhammad Wafi. Alhamdulillah...membesar menjadi anak yang sihat, bijak, comel & baik. Moga2 berterusan menjadi anak yang solehah dunia & akhirat dan membanggakan kami ibu dan ayah nya.

1st day sewaktu dilahirkan. 
Ari yg same dgn kenduri doa selamat & naik buai. Aku decide nk celebrate skali bufday auni. Sbb 17 November 2013 aritu, kami sempat celebrate bwk dia jenjalan ipoh je. Wkt tu aku tgh tggu mase nk due je. Nk bjalan byk pun xmampuu, wpun ade terpikir nk bwk dia g cameron aritu. Risau plak tbesalin nti. huhuhu... Lg pun mmg aku plan nk buat bufday party meriah skit tuk dia. Yerlah tahun pertama kan. Mummy dia ni kan slalu over skitt....hahaha....



Ni adalah decoration dari Mak ude auni ye....btuah auni dpt mak ude yg kreatip tahap gaban ni. Thanks a lot jgk kat pcik2 mcik2 yg sempoii sanggup meniup belon spi 2-3am. Mummy so tacing ok. tqqq mak ude.

Btuah jgk lg, Auni dpt sponsor cake dari cik yan plak...Untung laaa jd auni kan..smua pakat sponsor...tqqq cik yan.












"Selamat Hari Jadi Sayang, Mummy & Daddy Syg Awak Dunia Akhirat"

Sekarang ni suka betuiii dgr lagu Fynn Jamal yg baru ...Auni pun suka lagu ni.... lagu ni mmg untuk awak la Auni....


FYNN JAMAL - ARJUNA BETA




Tak kanku biarkan walau ribut menyentakmu yang tidur
datang petir menyambar
jengking dan ular–
bonda takkan berundur

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

kan ada satu ketika kau tak tahu mana nak pergi
jalan betul, anakanda,
tak jelas mata–
ambil yang sarat duri

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela

chorus

ngeri tak terbayang mata
bonda takkan ada sentiasa
nanti moga kau tak lupa
bonda memujukmu, anakanda

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

Kenduri Doa Selamat & Naik Buai

Entry lambat update :-




Mcm uolls smua taw, belah mertua aku tahun lepas dpt 3cucu sekali gus. Bsalin pun rapat2 gitu. Memang mertua aku org paling excited laaa katekan. Nak2 dapat plak 3-3nye perempuan. Kebetulan pulak, Februari aritu mertua aku selamat menunaikan umrah untuk kali ke-2.  Nak dijadikan citer, sblm mereka pergi, FIL aku decide nk buat kenduri doa selamat, dan kami menantu2 ni plak plan nk tumpang skali laaa buat kenduri aqiqah dan nek buai. Tp xdpt, dpt tumpang nek buai je. Sbbnye, klu buat aqiqah dh buat mcm kenduri kawin la plak tuk 3org kan. So aqiqah ditangguhkan raya haji nti...insya allah.

Perkhidmatan buai, aku amik dgn org yg sama sediakan pakej berendoi waktu auni dulu. Buai C Manja  Seyesly...aku mmg puas ati dgn akak ni. Senang, friendly,cantik & murah. Mmg pasni klu de rezeki lg...mmg jd pelanggan tetap aje ngn akak ni. Malas dh aku nk cari2 tempat len. Mahal plak tu. huhuhu.... So jom kite tgk gbr.







Riana Aroha Bt Muhammad Ridzuan
30 Oktober 2013






Nurul Hanis Bt Muhammad Haziman
1 November 2013




Nur Aufa Qairina Bt Muhammad Wafi
20 November 2013




Sekitar majlis :-



Aku (K.long) Sebelah K.ngah, & Ujung kami pgl yana je...adik ipar no.4 Yess! aku k.long ok.....taiko besar ni...hahahaha....wpun rs alahaiii tua nye aku dlm umah ni....



Kalu beerminat dgn pakej berendoi ni blh laaaa cpt2 pm akak ni yeee....dijamin bpuas ati. Meh add ramai2 FB akak ni.... Buai C Manja.

Ok daaaa.....

Monday, March 3, 2014

Pengalaman Bersalin Kali Ke-2

Btoi la kate org...setiap anak tu. Pgalaman bsalin xpenah nye same. Semuanye ade pgalamannye yg tersendiri. Termasuk la aku.

16 november 2013
Otw back to perak...klu ikot due date yg doc kasi ialah 26 november 2013. Blk awal 2mggu...sbb pgalaman anak 1st..ak bsalin awal seminggu.

17 november 2013
Yeayyy! My bby girl bufday...setaun dh ko nak. Kejap btoii mase blalu...bwk auni jenjalan men2 playground gitu.

18 november 2013
Decide tuk ke spital al-ridzuan ipoh, tuk 2nd cekup. Sbb sepanjang aku peknen...dpt jp skali je ngn doc. Ok..kali ni aku amik khidmat doc lain. Bkn dr.raofah. Alasan? Saje nk tukar2 pgalaman dgn doc len...blh gitu????  So ak amik dr.zetty.

Alhamdulillah...orgnye sgt cool...lembut je...selesa la cekup ngn dia. Then wkt tu...dia nk scan perut..nk tgk progress baby. Sbb 1st time jp ritu...dia xpuas ati dgn progress pembesaran bby. Dia kate bby aku kecik sgt.  Then tgh dia duk scan2 tu...air ketuban ok...kedudukan ok...jantina bby ok... tibe-tibe...eh baby awk besar taw...2.9kg. Ape????? Argh...sudahh...mule cuak acane nk teran nti ni..besaw benaw...

tgh dia duk scan2 tu..ak tya lg...doc agak2 sy akan bsalin dlm mase tdekat ni x.... doc tya...klu tgk pade keduduka dlm 2-3 ari lg..knp? urmm xde pe..sbb asben sy nk blk KL esok...tu nk taw.  Lg pun wpun bby 2nd sy mmg xtaw tanda2 bsalin tu mcm ne....pgalaman 1st mmg serah diri je.... sakit pe pun xde.  so awk nk sy check kt bwh ke???  urmmm......boleh la kot.... skali hambikkk..... "eh yerlahh..awk dh nk bsalin ni...dh bkk 3cm taw..." tenang amy tenang.....muke slamber ok.  so saya kene bsalin arini ke doc. ok mcm ni la....sbb awak tak sakit pe... kami xtahan awk dulu... awak blh blk dulu rest. Tp klu tibe2 rs sakit..air ketuban pecah or anything awk musti terus dtg sini ok. Dan klu 20hb awak still xde rs pe2 tanda nk bsalin. Awak masuk wad... sy check bukaan...then kite bt proses bsalin.  Atau pun awak nk bsalin arini pun blh...
Aku?? urmm xpe la doc...sy dtg blk 20hb. So far sy rs sy ok lg ni.

20 November 2013
Pukul 11.00am spi spital. Pttnye pukul 8.00am ye ak kene jp doctor. Tp disebabkan cuak yg amat. Ak mintak lewat skit kt hubby tuk g spital. Actually ritu still xrase pe2 pun. Cume cuak + neves + takut = teruja yg amat.  Spi2 hospital nurse bgtaw doc dh tggu lame. Then dia suh siap2 salin baju smua...then masuk bilik check up tuk tgk bukaan jalan. Baru bukak 4cm. 1hari...bru bukak 1cm. Dan proses mdengar jantung baby. Aduii ak dh takut dh..jgn laa bukaan jalan kali ni amik mase yg lame. biarlah smuanye bjalan ngn lancar mcm 1st bsalin.


11.30am

Masuk laboor room... doc n nurse bg penerangan tuk sessi pecahkan air ketuban. Tp sblm tu drg cucuk tuk mskkan drip air. Wkt ni...skit pya pyh cari urat aku. 3x cucuk br jp... aduhaiii...  Alhamdulillah...mcm pgalaman yg 1st...sessi pemecahan air ketuban bjalan dgn lancar & pelahan. Xrase sakit pun. Sambil2 tu sembang2 dgn doc dgn nurse smua lah. Hubby stsa disisi. Bile dh selesai...doc & nurse tglkan aku n hubby dlm bilik.dlm 1jam pastu dh msk drip air...tibe2 plak nk g toilet. Hubby dh cuak dh...blh ke k bgn g toilet ni.. Ak ckp ok...xkn nk thn plak. Huhuhuhu...


12.00pm

ok..klu 1st bsalin...ak bley gelak2 dgn hubby...sembang2... sakit pun mcm bley tahan kan. Kali ni mmg pgalaman sungguh laaa. Kui 12pm ni aku dh mula stat sakit...sakit yg amat2 sakit. 1-2jam aku kental jgk laaa tahan. Tp lame2 mmg menangiss weh aku. Ak ckp ngn hubby....bgtaw nurse aku nk ubat thn sakit. Sbb xthn sgt dh ni. Nurse dtg mskka ubt thn sakit dlm drip air. Tuk bg aku rest n tido.Wkt ni mmg xmalu dh aku...mmg meleleh dh air mata menangis kt hubby. Otak pun kdg2 pk nk mtk operate je. Tp cantas akal...nti pantang ko susah nk jage. So sila btabah. Klu 1st bsalin...seyesly aku mmg blh tido dlm labour room. Tp kali ni mmg xdak can arr nk tido. Sakit makin sakit. Ubat thn sakit mcm xbfungsi lgsg. Then ckp kt hubby... I rs i dh nk bsalin sgt dh ni. Cpt la pgl doc n nurse.

2.45pm++

Doc dtg...cek bukaan. Sakit sgt dh ke amylia. Sakit sgt doc, sy mmg rs nk bsalin sgt2 dh ni. Seyesly wkt ni mmg ak dh rs tenaga dh mmg makin kurang. Doc cek... eh br bukak 6cm.. Xblh lg ni. Awk mgiring ok... sabar... sy g check bilik sebelah kejap. Wkt ni cuba thn...dpt la lepas 2-3x napasss...pastu aku mmg dh xblh sgt2 thn. Aku ckp hubby....tlg pgl doc skrg...bby dh nk kuar dh. Wkt ni mmg ak xleh thn dh...mmg ak teran.. huhuhu...Nurse dtg kelam kabut....eh cpt pgl doc ...dh npk kepala bby ni. Doc dtg... eh cpt nye bukaan 8cm. Ok amylia ready.

3.15pm

Alhamdulillah...aku selamat melahirkan seorang bby gurl. Lepas 3x push. Xdak tenaga weh... bgegar badan aku dok push. Sampai 3org kene pgg aku jgn bg aku bgerak. Sbb aku mmg xblh pgg kaki...tibe2 rs mcm lost control wkt tu. Nsb bek aku xpengsan je pas bsalin tu. Doc suh aku rest..tenangkan fikiran dan kawal pernafasan. Then sessi mjahit...mcm aritu jgk...mebi sbb aku dh penat hilang tenaga. Dh xde rs pe2...cume rs ngilu skit2 gitu2 jerlah. taw2 jer ok amylia tahniah....kite selesai dah.

Balik bilik....mmg rs gigil badan tu xilang2 lg. Pegang bby pun hubby aku tlg ampukan. Nyusu lg laaa, ak dpt nyusukan kejap je. Pastu mmg aku lemah terus. Nurse cek...xpasal2 aku demam ptg spi ke mlm tu. So baby nursery yg jage...drg mintak aku rest n tido. Sbb klu aku demam jgk lg esok...drg xbg aku blk lg. Nk g toilet pun kene dukung dgn hubby...

Alhamdulillah....esok pg nye badan dh kebah. Dh blh jln, dh blh bgn....dan mula btenang. Dan paling besh dh blh blk dgn bby...rinduuuu sgt kt Auni. :)






Thursday, January 9, 2014

my 2nd little princess...

Amin...amin...amin Ya Allah...Alhamdulillah.

20 November 2013

Aku selamat melahirkan seorang puteri jam 3.37pm secara normal di Pusat Perubatan Ar-Ridzuan, Ipoh.

Officially,  name diberi
Nur Aufa Qairina Binti Muhammad Wafi
Yg bermaksud :

Nur - Cahaya
Aufa - Yang Setia
Qairina - Kebaikan




Alhamdulillah. ..semuanye bjalan dgn lancar..cume kali ni pgalaman len sgt2...nti ak story next episid ok.

Tuesday, October 8, 2013

Jawatan Kosong - KERANI


Kepada yang berminat or tgh mencari-cari kerja, boleh la apply dgn saya ok. Untuk jawatan KERANI
merangkap pembantu sy. Mak buyung sibuk nk meletop, assistant plak sibuk nk kawin. Kucar-kacir giteww...hihihi...

Detail adalah seperti berikut 

Nama Syarikat : ZEEDY SDN BHD
Jawatan - KERANI
Gaji - (Ikut pade pengalaman) 
Skop Kerja - Menguruskan fail-fail syarikat, D.O, Invois, E-perolehan, email, menolong mengisi tender, dll.

*Pandai mengunakan komputer, kreatif, mdengar arahan, boleh menerima teguran, menepati masa dan paling penting sememangnye mpunyai pengalaman dalam bidang perkeranian. Keistimewaan sekiranya anda mempunyai pengalaman kerja dengan syarikat Construction. 


Sekiranya berminat, boleh la emailkan resume beserta gambar kepada kami di :-
*zeedySB@gmail.com
* amylia.zeedy@gmail.com
Fax : 03-6185 1833
Add Office : No.20 Jalan TIB 1/1
                    Pusat Niaga Batu Caves
                    68100 Batu Caves
                    Selangor Darul Ehsan




Wednesday, September 25, 2013

Insurans

Dulu aku pikir, insurans ni xpenting pun. Yerlah byr mahal-mahal tiap2 bulan tuk apa. Pastu slalu plak dgr, dh amik insuran byr bulan-bulan, bile nk claim pyh sungguh la nk dpt.

Bila dh kawin, hubby decide amik insurans. Sbb nye dulu kami masing-masing company sediakan insurans. Ni bile dh keje dgn kempeni kecik2 ni, kene la amik insurans sdri. Secara kebetulan plak, ade kenal rapat dengan ahli insurans. Ikotkan, aku still lg malas nk amik....tp hubby amikkan jgk tuk aku. Xpe le, dia nk bayorkan.

Nak dijadikan cerita pulaks, aku mgandung anak yg 1st. Waktu usia kandungan aku 6bulan. Tibe-tibe hubby suh sign form register insurans tuk baby. Tkejut kejap aku, aiii...baby xkeluar lg, dh amik insuran. Aku melenting jgk la, sbb rsnye mcm xbbaloi je byr rm200 tiap-tiap bln tp baby nye xkeluar lg. Yerlah anak 1st plak tu, byk bende nk kene beli nk kene ready. Nak-nak bile kami decide, aku bsalin swasta. Kompom2 kene ade simpanan kan. Hubby aku bdegil gak, dia kate ade kebaikan amik insurans event bby still dlm perut. Still byk bende yg insuran bley cover. Oklah fine,

 Mebi nk bg pgajaran kat aku....spi lah aku selamat bsalin. Insurans baby tu xsempat kami submit. Salah 1 sbb nye, register form yg memerlukan tandatangan & report dr doctor yg cekup aku tiap2 bulan 2x expired, pihak insurans xnak terima. Report tu cume valid 2week, lebih dari itu..insurans anggap report tu dh expired.


Spi la jd kisah, aku masih dlm pantang. Auni dlm umo 25-30ari gitu. Tibe-tibe kene admit hospital. Sbb tsedak susu. Kisahnye, dlm pukul 12mlm gitu, aku bg Auni nyusu mcm biasa. (pki botol, sbb wkt tu susu bdn aku mmg kering sgt2) Bile dh abis nyusu tu, mmg aku sedawakan dia spi btl2 kuar bunyi la. Then ak baringkan dia, sbb dia pun dh lelap time tu. Aku pun baring sebelah dia, men mesg jap dgn hubby. Dlm 10minit mcm tu, tibe2 aku dengar auni batuk, mcm tsedak gitu. Aku cepat2 angkat dia, tlentangkan dia. & yes ini kesilapan aku. Mebi sbb panik, aku terus tepuk2 blkg dada dia. (yg sepatutnye aku cume perlu gosok) Secara tak lgsg bdk tu tgh kenyang teruslah muntah susu  kuar dari mulut & idung dia. Tibe-tibe dia meraung kuat sgt. Lg la aku panik, nak-nak bile tgk susu yg keluar dari idung tu. Kelam kabut la aku , mak aku dan secara kebetulan kakak aku pun ada. Kakak aku try sedut susu dr idung Auni. Konon nye takot auni xblh nk bnafas. Aku call hubby, & hubby suh terus bwk g spital.  Waktu tu aku mmg xblh nk pk dgn tenang, wpun Auni dh ok wkt tu. Respon smua ok, dlm kete nk kuar simpang. Mak tya aku, nk g spital changkat melintang jgk ke or nk terus g tpt aku bsalin je. Tanpa pk pjg aku terus ckp, g spital changkat melintang je la. Sbb dlm pikiran aku , depa mebi juz nk check je. Masuk wad kecemasan smua, semua duk kerumun Auni mcm dia tgh teruk. Drg bkk bj Auni, cek dada, cek perut, amik mesin ape nth tuk cek oksigen plak. Auni dh stat merengek sbb sejuk & mungkin jgk ngantuk. Drg cucuk tgn dia tuk masuk kan air. Bile dia pandang mate aku, mcm dia ckp " knp mummy, auni ok je...nape bwk auni kt cni"  -------uwaaaa taip entry ni meleleh ayo mate eh.

Ok sambung blk, then doc mlm tu ckp. Kite kene tahan dia, tuk pantau same ade dia ok or tak. Aku ckp, anak sy ok, kenapa nk kene tahan plak. respon dia smua ok kan. Drg tetap jgk nk tahan dia. Oklah, dengan harapan esok dh boleh kuar. Hubby sampai dlm kul 3am mcm tu. nsb bleh temankan dlm wad. Tp paling aku tak tahan, drg mintak aku puasa kan Auni stat dr dia msk wad. Mental x korang rase, bdk br 25-30ari gitu di suhnye pose. Sedikit susu pun drg xbg aku kasi Auni. Dengan alasan, takot Auni tsedak lg. Bile auni melalak nk susu mlm tu, aku cume mampu suapkan dia puting kosong je & tepuk2 dia suh dia tido. Bile dh pg, laju-laju aku tya nurse kat situ...boleh tak sy susukan anak sy. Still jgk drg kate xblh, tggu lepas doc cek.Dlm kul 10-11am gitu doc dtg untuk cek keadaan Auni. Mula-mula sorang doc cek, pastu dia pgl plak nurse2 kt situ tuk tgk perut auni. wkt ni juz tgk je perut auni ok. Ade 3org nurse, smua angguk pe yg doctor tu ckp. Pastu tanpa ckp pe2 ngn aku n hubby, doc tu terus blah gitu je. Bile aku tya nurse, dia kate doc tgh decide nk antakan Auni ke spital manjung plak. Tuk x-ray paru-paru Auni kononnye TAKUT ade susu yg termasuk ke paru-paru dia. So nurse yakinkan kami, yg auni cuma x-ray je kat sane. Aku ngn auni dihantar naik ambulan tghari tu. dlm mase yg same Auni still dlm keadaan bpose.

Sampai manjung, nurse bwk kami terus g x-ray...wkt tu aku cume pk cepat la smua ni abis. Aku nk susukan auni. Sian dia lapar, dr mlm berpose. Dh dpt result x-ray, kami dipanggil tuk jumpe doc. Hubby tya tentang result x-ray. Dia kate result x-ray tak bape jelas, nampak mcm tak ada pe-pe dlm paru-paru dia. Nampak ok je. Tp kami TAKUT ade susu msk dlm paru-paru dia. Jd kami tpaksa tahan dia tuk masukkan ubat antibiotik. Sekali lg kami diberi jawapan dgn perkataan TAKUT. (senyum, pandai doc buat kptsn) wkt ni dh mintak nk transferkan auni ke ipoh tpt auni bsalin. tp drg xkasik...dgn alasan ipoh xnak trima. Sbb dh jadi kes dorang.

So bermula la. ari pertama dlm wad. kami ditempatkan di wad bsalin pra-matang. Auni diletakkan dlm bilik pemerhatian (yg aku rs perhatian dtg time pg & ptg je (doc round cek pesakit)...selebihnyer 24hrs aku yg bg perhatian kt dia. xperlah demi anak...ku gagahkan jua. Wpun ati sedih tgk tgn anak bdarah2 sbb drip air kt tgn kejap2 tcabut...sbb drg gam dgn soletip putih tu je kan.  Waktu ni aku mmg lgsg xtaw yg kami kene tahan selama 5ari kt situ tuk abiskan antibiotik dia. Aku cume taw, wkt hari kedua...bile aku tya nurse yg dtg cucukkan Auni antibiotik, tu pun sbb aku tya. Seyes waktu tu aku rase myesal giler, sgt myesal. Event ko buat tuk kebaikan anak aku, boleh kot bg aku penerangan, terangkan satu persatu pe mslh anak aku. Knp bile aku tya, krg jwp acuh tak acuh. Bile laki aku tya macam-macam asyik-asyik bagi alasan TAKUT, segala keputusan korang buat atas alasan TAKUT! pastu doctor2 pelatih sebuk serang aku mcm-mcm soalan, ulang soalan yg sama. bile aku tya balik, kate nti doc senior akan terangkan. Aku bkn nk kondem, tp tlglah bg keputusan, bg jawapan yg memuaskan hati pesakit korang. Bgtaw knp drg kene tahan, apa fungsi ubat yg diberi. Susah sgt ke.

Ari ke-3, aku ngn hubby mmg dh xboleh tahan sgt. Aku kol mcik aku yg keje tpt aku bsalin ritu. Tya dia knp xbleh. Tkejut plak kami laki bini bile dia kate boleh je. Xde masalah pun, cume mebi kalu transfer, pe2 risiko ditanggung oleh kami laki bini. Teruslah hubby aku, tegaskan jgk kt doc nk transfer jgk Auni ke ipoh. Mule-mule dia xkasi jgk, siap bg ceramah plak , kate bt pe mbazir..abiskan je antibiotik dia kat cni. Pastu dh blh kuar. Waaaaaa....ko mmg bikin laki gue panas taw. Hubby aku cume jwp..."sy mintak duit awk ke...x kan?....... so dlm 1/2jam drg prepair kan smua doc tuk transferkan auni ke ipoh. Aku mtk smua dokumen yg bkaitan. Alih-alih drg kasik aku buku cek-up auni dgn surat tuk transfer, surat tgg risiko. Aku tya mane x-ray dia, bg la skali. Nurse tu kate, doc xkasik. aku tya lg, kate TAKUT anak sy de jangkitan kt paru-paru. Jd bglah sy x-ray tu. Sure la doc kt sane nk tgk kan. Nurse panggil doc, then doc kate....klu kt sane(ipoh) ade x-ray. cube mtk x-ray lg skali. Sbb x-ray kt kami ni xjelas. Pe lg yg aku mampu buat, geleng kepala jerlah depan doc tu. Sebal,kesal,keciwa, marah smua mmg ade time tu. Ko bt anak aku mcm brg experimen, ini je yg aku dpt.

Sampai kt spital ipoh, doc pakar kanak-kanak spital tu  mintak aku all dokumen Auni. Aku kasi, then dia tya..mane x-ray nye. Aku jwp, x-ray ade tp drg xkasik...drg kate xjelas. Klu kt cni ade x-ray , drg suh x-ray lg skali. Tdiam terus doctor tu. Tibe-tibe doc tu plak yg geleng kepala, mcm ne drg bley decide mskkan antibiotik kt ur bby sedangkan x-ray tak jelas. Aku jwp, sbb drg kate drg TAKUT ade infection kt paru-paru. Tu yg mskkan terus antibiotik tu. Terdiam lg doc tu, then dia tya aku mcm ne kisah kejadian nye. Bercerita lg aku kan, len kali aku rekod senang skit.

Admit ptg tu kt spital ipoh, lega skit aku. Auni dlm keadaan tenang, dia bleh rest dgn aman (sbb kt sane dia duk dlm blk bby, srg melalak..dia pun ikot melalak..huhuhu) kt ipoh dia dlm blk ngn aku, so dia & aku dpt rest same-same. Paling tsentuh hati, bile drip air anak aku tuk mskkan ubat..balut cantik je kt tgn. Xde nk tcabut je ke pe ke. dia pun npk selesa. 3ari weh, anak aku xmandi. Msk spital ipoh, nurse mandikan wangi-wangi anak aku. hihihihi....berbaloi la byr rm800/2ari.

Bagi aku. ini pgalaman aku. Pengalaman yg mungkin tak sama dengan org len. Pengalaman yg bt aku trauma, bila anak sakit. Bile anak kene admit. Btol-btol sedarkan aku, selagi kita boleh bg yang tbaik tuk anak, tak salah kot berkorban sedikit wang ringgit. Dalam masa yang same sedarkan aku jgk, insuran tu sebenarnye adalah bende yg amat penting. Kita sebagai mak ayah jgk, kene rajin-rajin membaca ttg kesihatan, tentang hospital, klinik. Jd ibu bapa yg tegas dgn soalan, jgn tlalu ikotkan sgt procedure spital yg kdg2 kite xtaw pun ape dia. Tp kite pki ikot jeeeee. Jgn jd mcm aku, dh kene baru nk nyesal. Alhamdulillah...untuk 2nd baby...aku & hubby dh prepair siap2 insurans tuk dia. Lega :)




1) PRU CLINIC CARE - Insurans cover 1.5k setahun, boleh guna kat mane-mane clinic yg ade prudential. So klu anak demam ke, seseme ke, batuk ke,....juz tunjuk je kad ni. Xpyh byr pe2. Klu cek-up monthly, itu tidak di cover yer. Byr sdri.hihihih....

2) PRU FLEXI MED - yg ni diguna pki kirenye anak kene admit.

Dlm mase yg same insuran ni ade tabungan jgk taw.











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...